top of page
Søk

Unghestklasser: Viktig for fremtidens sprangstjerner


Førsteplass lørdagens unghestklasse presentert av Global Trucks: Arthur Zb Z med Simon Rahbek Yde i sadelen. Foto: Helene Gjerde Aamdal


Under Norway Grand Prix 2024 har vi sett mange flotte unge spranghester vise seg fram i unghestklassene støttet av Global Trucks. Men hva er en unghestklasse, og hvorfor så tidlig til start?


Vi stilte spørsmålene til Amund Eide som har mange års erfaring med trening av unghester. Han forteller at unghestklasser er noe som er kommet de senere årene, som gjør at en del ryttere kan ta med seg unghesten på stevnene for å utvikle den sammen med sine eldre hester.

– Veldig ofte har rytterne for lite tid til sine unghester. Det vil si at de har ikke tid til å dra på de stevnene hvor de egentlig skulle vært, med klasser fra 90 cm og oppover. Men med unghestklasser på større stevner blir det enklere å ta de med seg, sier han.


Hvordan fungerer unghestklassene?

– I unghestklasser vurderer vi hestenes ferdigheter som ridbarhet, teknikk og kapasitet. Konkurransene er designet for å være mindre krevende, med fokus på å gi hestene en positiv opplevelse. Dommerne ser etter feilfrie runder og premierer basert på hestens ytelse. Noen ganger bruker vi også karakterer for teknikk og ridbarhet, spesielt i de yngste klassene, fortsetter Eide.


Hva er formålet med å ha unghestklasser i sprangridning?

– Formålet er å tilby unge hester erfaring på baner med et internasjonalt preg, hvor de eksponeres for ulike elementer som for eksempel mye blomsterpynt, musikk og ulike nye inntrykk. Dette hjelper hestene med å bli vant til større arenaer, musikk og publikum. Selv om det kan være prestisjefylt å delta, er det viktig å sikre at hesten er klar for slike opplevelser for å unngå negative erfaringer som kan sette varige spor, slår han fast.


Hvorfor er det viktig å introdusere unge hester til konkurranser på et tidlig stadium?

– Introduksjon til konkurranser på et tidlig stadium kan være gunstig, men det avhenger av typen hest og målene til rytteren. For hester med potensial for Grand Prix-nivå kan tidlig eksponering være fordelaktig. For hobbyryttere som ikke har ambisjoner om de høyeste klassene, er det ofte bedre å konkurrere på lavere nivåer lokalt før de går videre til større arenaer.


Global Trucks er en mangeårig samarbeidspartner. Bedriften selger hestebiler over hele Europa.

Hvilke fordeler har ryttere og trenere av å delta i unghestklasser?

– Deltakelse i unghestklasser gir ryttere og trenere muligheten til å vurdere hestens potensial tidlig og planlegge dens utvikling. For profesjonelle ryttere kan det også være en mulighet til å produsere og selge talentfulle hester, noe som er en viktig del av hestemarkedet.


Er det spesielle treningsmetoder som brukes for å forberede unghester til disse klassene?

– Trening av unge hester krever tid og tålmodighet. Profesjonelle ryttere er ofte flinkere til å gjenkjenne når en hest trenger hvile på grunn av vekst eller andre faktorer. Å lytte til hesten og tilpasse treningen etter dens behov er avgjørende for å unngå overbelastning og sikre en positiv utvikling. Noen har dette som jobb, de liker å jobbe med unghester. For de som er flinke, er dette et marked. Det er en mangel på folk som produserer hester i dag. Mange unghester rundt omkring får ikke riktig utdannelse. Å produserre gode hester er det mangel på.

 

Avslutningsvis konkluderer Amund Eide med at unghestklasser er veldig bra, en god utdannelse for hestene - hvis de er klar for det. Du skal være veldig sikker på at du ikke gjør noe feil, at du ikke kommer hjem fra stevnet med en dårlig erfaring. Hesten vil erfare nye inntrykk, det å reise, ny oppstalling, ny atmosfære, men – den må være klar for det!


Vi er takknemlige for vårt mangeårige samarbeid med Global Trucks som forhandler hestebiler. Årets støtte til unghestklassene bidrar til at kan vi se frem til mange unge stjerner som vil skinne på sprangarenaene i årene som kommer!


Arthur Zb Z i fin flyt med Simon Rahbek Yde i sadelen. Foto: Helene Gjerde Aamdal

Comments


bottom of page